Geçtiğimiz Pazar günü (26 Ekim) Kuark topluluğu ile Hacettepe Teknokent'te bulunan Nanomagnetics Instruments şirketini ziyaret ettik. Şirket çalışanlarından bir sunum yaptı. Ben de bu sunumdan not ettiğim noktaları sizlerle paylaşacağım.
Özgür Bey, yaptığım işi takdir etti. Tek başına bir iş yapmanın gerçekten zor olduğunu ve sürekliliğin çok önemli olduğunu söyledi. Blogumu sürdürürsem, ileride yeni beyinlerin de katılımı ile belki de bir platform haline gelebileceğini söyledi.
"Amerika'da halka bilimi anlatmanın ciddi bir biçimde sürdürülüyor, Türkiye'de de bu konu ile ilgilenilmesi gerekiyor. Amerika'da insanlar en azından bir Feynman'ı bilirler." dedi Özgür Bey.
Şimdi ise sunuma geçelim:
Nanomagnetics Instrumens şirketi 1998 yılında Oxford'da Ahmet Oral tarafından kurulmuş. Ahmet Oral 1999'da Türkiye'ye döndüğü zaman, şirketi de Türkiye'ye taşımış. 2003'e kadar ODTÜ Teknokent'te bulunan şirket, daha sonra Bilkent Cyberpark'a taşınmış. 2008 yılında ise Hacettepe'de daha büyük ve ucuz bir ofis bulunca, oraya taşınmışlar. Ahmet Oral ise şu an Sabancı Üniversitesi'nde.
Nanomagnetics Türkiye'nin ilk nanoteknoloji şirketi. Aynı zamanda ihracat yapan ilk Türk nanoteknoloji şirketi.
1981'de IBM Zürich Laboratuvarlarında geliştirilen TTM'ler, 1990'lı yıllarda ticari olarak satılmaya başlanmış.
Şirketin amacını yeni TTM'lerin geliştirilmesi, yeni alanlara uygulanmasını sağlanması, yeni cihaz tasarlanması olarak belirlemiş.
Şirkette 14 kişi çalışıyor. Çalışanların meslek dağılımı şöyle: 2 makine mühendisi, 2 yazılım mühendisi, 1 elektrik-elektrornik mühendisi, 1 biyolog, 2 fizikçi, 1 kimyager ve 5 teknisyen.
Mikroskopların geliştirilmesinde başlıca adımlar şöyle:
1) Kurgulama
2) Tasarım (Makine Mühendisleri)
3) Ostim'deki atölyede prototip üretimi
4) Montaj
5) Test, gerekli düzenlemelerin yapılması
6) Çalışan bir mekanizma
Şirket ürünlerini genel yurtdışındaki araştırma kurumlarına, (Harvard, MIT gibi) satıyor. Türkiye'ye ise yeni yeni açılmaya başlamış. Şirket şu an öğrenci lablarında bile kullanılabilecek, ucuz AKM'ler geliştirmeye çalışıyor.
Şirket çalışanları aynı zamanda akademik çalışmalarına devam ediyor. Mikroskop endüstrisi hergün değiştiği için, teknolojiyi çok sıkı takip etmek gerekiyormuş.
Şirketin Amerika, İngiltere, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Çin, Tayvan'da satış ofisleri bulunuyor.
Mikroskop şirketlerinde 5-10 mikroskop satarak, sadece maliyeti karşılıyor. AKM fiyatlarının 150.000 - 200.000 $ arasında değiştiğini göz önünde bulundurursak, AR-GE için ne kadar para harcandığını anlayabiliriz. Para kazanmak için onlarca mikroskop satmanız gerekiyor. Amerika'ya 5 tane mikroskop sattık deyince, birisi bunun başarı olup olmadığını sordu. Özgür Bey " Bu sektörde başarı, 10 yıl ayakta kalabilmek." dedi. Dünya'da bu işlerle uğraşan şu an 60 firma varmış. Çoğu 1990'lı yıllarda kurulmuş.
Şirketin şu an öncü olduğu alan manyetik alan hesaplamaya yarayan Hall Milleri. Dünya'da tek şirket Nanomagnetics imiş. Düşük sıcaklıkta çalışan Hall Millerinden, yakın zamanda 10 tane daha satmayı düşünüyorlar. En son bir tanesini Harvard'a satmış şirket.
Düşük sıcaklıkta çalışan Hall Milleri