Gitgide daha küçük ölçekte elektrnik devre üretimi, nanodevrelere olan ilgiyi artırdı. Japon araştırmacılar nanoseviyede lehimleme olarak adlandırabilecek bir yöntem geliştirdiler.
Gümüş nanotelleri çarpraz yerleştirmek, kararlı devre oluşturmaya yetmiyor. Nanotellerin nanoseviyede birleştirme yöntemi, düzgün devre yapılması için çok önemli." diyor Japonya'da bulunan Shinshu Üniversitesi'nden Takaaki Toriyama ve Tsutomu Ishiwatari.
Gümüş nanotelleri birleştirmek için kullanılan yöntem şöyle işliyor: nanoteller kloroaurik asit ile indirgenip, metalik altın nanotanecikler oluşturuluyor. Toriyama ve Ishiwatari bu yöntemi denedikleri zaman, tellerin aşındığını gözlemlemişler. Teller önce tiyol tabakası ile kaplanıp, daha sonra kloroaurik asite maruz bırakılırsa, nanotellerde aşınma olmuyor ve aralarında kalıcı bir bağ oluşuyor.
"Toriyama ve Ishiwatari'nin metodu daha basit ve nanoteknolojik aygıt üretimi alanında ümit vadediyor." demiş C N R Rao, Jawaharlal Nehru İleri Düzey Bilimsel Araştırma Merkezi malzeme kimyası uzmanı.
Kaynak: 1 , 2 [Makale]