Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

16 Mart 2008 Pazar

1 Milyon Dolarlık Boya Siparişi

Industrial Nanotech, Inc. , nanoteknolojide bir dünya lideri, Nansulate adlı enerji tasarrufu sağlayan boyalardan 10 konteynerinden ilkini Türkiye'ye gönderdi. Türkiye'de Kolorgen adlı şirket Industrial Nanotech'in distribitörlüğünü yapıyor. Ürün DEBA'da (Denizli Basma ve Boya Sanayi A.Ş) uygulanacak. Boya tekstil fabrikasında enerji tüketimini azaltacak ve paslanmaya karşı makinaları koruyacak. Siparişler gelmeye devam edecek ve her ay bir konteynerin parası ödenecek. siparişin toplam maliyeti $1,071,000.

Dr. Bilgin, Kolorgen Ltd müdürü, “DEBA'da bu boya sayesinde yıllık enerji tasarrufu minimum $1,000,000 olacak" dedi.

Bu ürün daha önce birkaç tekstil fabrikasında uygulandı, sonuçlar şöyle:

Henateks, büyük tekstil fabrikası boyayı paslanmaya karşı kullandı: Nisan 2007 itibari ile kaplama işlemi bitti ve 2007 yılı için 15.5% doğalgaz tasarrufu yapıldı, parasal olarak $600,000'a tekbül ediyor. Boyaların tamamen etkisini göstermesi ile bu karın %20'ye çıkması hedefleniyor. Boya maliyetini 7 ayda telafi ediyor.

Keyteks Tekstil kaplamayı ısı eşanjörü ve boya makinelerinde kullandı. Zamandan %25 tasarruf edildi. Böylece verimililik arttı. Enerji açısından %20, maliyet açısından %10 kar sağlandı.

Kaynak: 1

Şirketin ürünleri Türk medyasında önceden yer alan haberleri:

1

2

Şimdi şu soruyu soralım: Neden bir Türk firması da buna benzer, hatta uygulama alanı daha geniş bir kaplama üretmesin? Yukarıda da gördüğümüz gibi firmalar tasarruf ediyor ama bu kaplama bir Türk firmasında üretilse çok daha farklı olur. En azından para ülkemizde kalır. Buyurun, 10 ay içinde 1.000.000 $ bir boya için yurtdışına gidecek. Ürettiğiniz giysilerin ne kadarı ile bu parayı kazanabilirsiniz? Temennimiz, bir Türk Boya şirketinin de bu işi yapabilmesi.

İlerisi hakkında fikir verecek olursak, bu boyayı kullanmayan şirketler ayakta kalamayabilir. Her şirket bu boyadan almak zorunda kalabilir, tekstilde dışa bağımlı olabiliriz. Bunları, artık Türkiye'nin işi bitti, her alanda dışa bağımlı olacağız, artık bizden bir şey olmaz demek için yazmıyorum. Ayağımızı denk almamız için yazıyorum. 10 bilim adamı,üniversite öğrencisi, sanayici bu amaç birleşse bir şeyler ortaya koysa; Türkiye için çok faydalı işler yapabiliriz. En kötü ihtimalle hiç bir şey yapamayız, zaten birleşmesek hiçbirşey olmayacaktı; en azından birleşince bir ihtimal doğuyor.

Var mısınız böyle bir projeye? İletişime geçelim o zaman!

12 Eylül 2008 güncellenmesi: DEBA yeni çıkan EPX-4 boyalardan sipariş vermiş. 9 konteynırın maliyeti $1,493,100.

 

Yukarı