Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

22 Mart 2008 Cumartesi

Nanopil

MIT malzeme bilimi araştırmacılarının deniz salyangozları üzerinde yaptıkları araştırma, pil teknolojisini değiştirebilir. Artık cep telefonunuz düşünce veya suyun içine dalınca bozulmayacak.
Salyongozlardan ilhan alan Angela Belcher, organik ve inorganik bileşenlerden oluşan bileşik akıllı nanomalzemeler geliştiriyor: şeker kağıdına benzer biyolojik, şarj edilebilen piller.

10 yıl önce deniz kulağının kabuğunun %98 kalsiyum karbonattan oluştuğunu ve çok sert olduğunu fark etmiş. Bu inanılmaz malzemeyi deniz kulağı yaygın bir minerali kullanarak yapıyor.

Santa Barbara'da doktora öğrencisi iken Dr. Angela'nın deniz kenarına bakan bir ofisi varmış, odasında da büyük bir periyodik tablosu. Birden aklına şu soru gelmiş: "Bizde deniz kulağı gibi proteinlere mineral bağlasak, ama tek çeşit olmasa ne olur? Sonra büyük bir heyecanla hemen önündeki 110 elemente bakmış.

Paula Hammond, kimya mühendisliği profesörü, Yet-Ming Chiang, malzeme bilimi ve mühendisliği profesörü, ve Belcher ilk biyolojik nano seviyedeki şarj edilebilir pili ürettiler.

Belcher virüsü cobalt oksite tutuncak şekilde değiştirip, pilini virüslere yaptırmış (parasız işçilik (: ) Pil ince film şeklinde, saydam ve verimli. Dr. Belcher masasında kendisi için uğurlu deniz kabuğundan bulunduruyor.

Belcher şimdi de şu soruyu soruyor: "Deniz kulakları kabuklarının molekülleri dış bir etken olmadan birleşiyorlar, peki kendiliğinden onarılan madde yapamaz mıyız?"

Düşünsenize, tabak kırılıyor ama bir kaç saniye içinde tekrar birleşiyor?

Kaynak: 1

1 yorum:

Anıl Kandedi ki...

Kırılan bir tabağın ekrar birleşiceğini zannetmiyorum ama eğer çatlarsa bunu kolaylıkla gidericeğini düşünüyorum. Ama belli olmaz bakarsın tabak ayaklanıverir ve birleşir:)

 

Yukarı