Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

27 Mart 2008 Perşembe

Kök Hücreler Nanokeselerde Yaşayabiliyor

Northwestern Üniversitesi Tıpta BioNanoteknoloji Enstitüsü araştırmacıları içerisinde insan kök hücrelerinin saklanabileceği nanokesecikler üretti. Kök hücreler bu keseciklerde haftalarca yaşayabiliyor. Nanokeseciğin zarından proteinler rahatça geçebiliyor.

Makale 28 Mart 2008 tarihinde Science dergisinde "Self-Assembly of Large and Small Molecules into Hierarchically Ordered Sacs and Membranes.” adıyla yayınlanacak.



Samuel I. Stupp, araştırmayı yöneten kişi, "İki tane molekül ilgimizi çekmişti, onları suda çözdük ve iki çözeltiyi karıştırdık." dedi. " İki çözeltinin birbirine karışacağını düşünüyorduk, ama öyle olmadı, sıvılar birbiri ile temasa geçtiği bölgede ince bir zar oluşturdu. Bu müthiş bir buluştu, ve neden böyle olduğunu arştırmaya başladık. Mekanizmayı anlayınca daha da şaşırdık."

Moleküllerden biri peptid amfifil (PA), Stupp'ın 7 yıl önce geliştirdiği sentetik bir molekül ve yaptığı kök hücre araştırmalarında kullandı. Diğer molekül ise biopolimer hyaluronik asit (HA), vücudumuzda kıkırdak ve eklemlerde bulunan bir sıvı.

Arştırmacılar oluşan zarı cımbızla tutulabiliyor, istenilen boyutta zar üretebiliyorlar, çok rahat esnetiyorlar, yırtılma olursa kendiliğinden birleşme (self assembly) yöntemi ile yırtık yer kapatılıyor.

Araştımacılar peptid amfifil çözeltisini sığ bir kalıbın dibine koyuyorlar, üstüne de hyaluronik asit ekliyorlar. İki sıvının temas ettiği yerde katı oluşuyor. Kalıp değiştirilerek farklı farklı şekiller üretmek mümkün. Araştırmacılar yıldız, üçgen, altıgen oluşturdular. Oluşan şeklin 2 yüzü farklı kimyasal özelliklere sahip. Malzeme kuruyunca, plastik gibi sert ve bükülmez oluyor.

Kese üretirken, araştırmacılar hyaluronik asit moleküllerinin peptid amfifil moleküllerinden daha ağır ve büyük olmasından faydalandı. Yani ağır moleküller kaba dökülünce battı, sonra da hafif moleküller onları sardı ve zar içinde hapsetti.

Daha sonra araştırmacılar bu kesenin içine kök hücre koydular. Protein zardan geçebildiği için hücreler 4 hafta kadar yaşayabildi. Stupp "Genlerin, siRNA'ların, antikorların da zardan geçeceğini umuyoruz, böylece bu minik hücre laboratuvarı, araştırma ve terapiler için kullanılabilecek" dedi.

Kesede yırtık olursa nasıl mı tamir ediliyor? Çok basit. Yırtık yere peptid amfifil çözeltisi damlatılıyor, o da içeride hapsolmuş hyaluronik asitle temasa geçiyor ve kopuk kısımda zar oluşuyor.

Buradan
nanokeseciğin oluşma videosunu izleyebilirsiniz.

Video siteden kaldırılmış. Videoyu Sevenload'a yükledim.

Link: Nanokesecik




Kaynak: 1 , 2

 

Yukarı