Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

10 Mart 2008 Pazartesi

Nanoresimler


Nanoyüzük: atomik kuvvet mikroskop ucu kullanılarak 2 boyutlu elektron gazının (2DEG) yerel anot oksitlenmesi sonucu oluşan 4 terminalli bir nanoyüzük. Yükselmiş beyaz çizgiler 2DEG'i ihtiva eden heterojen bir yapı olan GaAlAs yüzeyindeki oksitleri temsil ediyor. Bu oksit çizgilerinin yükseklikleri ortalama 15 nm ve yüzeyin içine doğru giriyor ve elektron gazının orada hendekler oluşturuyor. Yüzüğün çapı yaklaşık 1 mikron. (Dr Andreas Fuhrer, Prof. Ensslin Nanofizik GrubuETH Zürih/İsviçre)






Antibiyotik peptitle tedaviden sonra insan alyuvarları:Phyllomelittin bir kurbağanın derisinden elde edilen tuhaf özelliklere sahip antibiyotik bir peptid. Antibiyotik, etkisini hücre zarını bozarak gösteriyor. Bu tür peptitlerin hücre zarına olan etkisini araştırma uzun bir süre AFM araştırmalarının kaynağı oldu. Yan taraftaki hücreler böyle bir deneyde kullanılmış. Peptid uygulandıktan sonra hücreler methanollu lamel üzerine konulup 5 dakika beklenmiş. Sarı yerler hücre zarının zarar gördüğü yerlere tekabül eddiyor. (Dr Luciano Paulino Silva, EMBRAPA Recursos Genéticos e biotecnología Brasilia/Brezilya)







Kök: Polyelektrolit molekülleri (PE) polimerle ve metallerle birleşebiliyor. Nanoseviye elektroniği için güzel dizilmiş PE moleküllerini çoğaltabilmek çok önemli. Bir çalışma grubu da bu amaç için yeni bir metod geliştirirken garip yapılarla karşılaşmışlar. Bu resim PE'nin hidrofobik bir yüzeyde emilmesini gösteriyor.(Mr. Konstantin Demidenok, Leibniz-Institut fur Polymer Forshung Dresden/Almanya)









Kuantum Ormanı: Si üzerinde GeSi kuantum noktaları, ortalama çap 70 nm, yükseklik 15 nm. (Mr Thorsten Dziomba. Physikalisch-Technische Bundesanstalt, Almanya)









Kaynak: 1

 

Yukarı