Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

25 Mart 2008 Salı

Tükürük Testleri Kan Testlerinin Yerini Alabilir

Kanser, kalp hastalığı ya da şeker hastalığının iğne ile alınan kan yerine yerine, bir kaptaki tükürüğünüzle teşhis edilen günler yakın!

3 araştırma grubundan oluşan konsorsiyum, insan tükürüğünün proteomunu oluşturduklarını duyurdu. Makale bugün Journal of Proteome Research'te yayınlandı. Araştırmacılar ana tükürük bezlerinin (kulakaltı, çenealtı, dilaltı) ürettikleri tüm proteinleri buldular. Daha önce kan plazması ve terin de proteomları da oluşturulmuştu.

Tükürük testleri yaygınlaşırsa teşhisler daha ucuza halledilebilecek.

Proteom bir organın salgılayabildiği tüm proteinlere verilen genel bir addır.

James E. Melvin, makalenin yazarı, "Önceki çalışmalarda tükürüğün ağzı iyileştirdiğini, sesi yükselttiğini, tat alma cisimciklerini geliştirdiğini, bakterileri ve virüsleri yok ettiği bulunmuştu." dedi. "Bizim ve ortaklarımızın çalışmaları, tükürüğün vücuttaki hastalıkların takibi için yeni bir alet olabileceğini ispatladı. "

Konsorsiyum üyeleri: The Scripps Research Institute (John R. Yates III), University of Rochester, University of Southern California (Paul Denny), The University of California at San Francisco (Susan J. Fisher) and UC Los Angeles (David T. Wong, Joseph A. Loo).

Farklı cinsiyet ve ırktan oluşan 23 kişiden tükürük örnekleri alındı. Proteinlerin teşhisi için kütle spektroskopisi metodu kullanıldı. Toplam teşhis edilen protein sayısı 1166.

Kaynak: 1

 

Yukarı