Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

11 Mart 2008 Salı

Hercules Beetle'ın Renk Değiştirmesi

Dünya'daki en kuvvetli yaratık olan Hercules Beetle, renk değiştirme yeteneğine sahip. Bilim adamları bu değişimin nasıl gerçekleştiğini hala anlamış değil. New Journal of Physics dergisinde yayınlanan bir makale "akıllı malzemeler" tasarımı için bu böceğe mahsus koruyucu kabuğun yapısını incelemiş.

Hercules Beetle, kuvvetliliğin yanısıra (ağırlının 850 katı kadar yükü taşıyabiliyor), dış iskeletinin havanın nemine göre renk değiştirmesi de ilgi çekici. Havada nem oranı arttıkça kabuk yeşilden siyaha dönüyor.

Belçika'daki Namur Üniversitesi araştırmacıları tarama tünelleme mikroskopisi kullanarak bu değişime sebep olan yapıyı bulmaya çalışmışlar.

Işık ile yapının şöyle bir ilişkisi var: Su kabuğun porlarından içeri girince, siyah boyanmayı önleyici yapıları bozuyor.

Araştırmacılar deneyde kurutulmuş bir beetle kabuğu kulandılar. Beetle genelde Kolombiya, Venezüela, Peru, Ekvador, Bolivya ve Brezilya yağmur ormanlarında yaşıyor.

Beetle'ın neden renk değiştirdiği ise hala bilinmiyor; kimileri koruma amaçlı diyor - geceleyin daha nemli bir hava olduğu için, siyah renkte olmak daha avantajlı - , kimileri de geceleyin ısı almak için diyor.

Bu yapı taklit edilerek "akıllı malzeme" olarak nem sensörleri geliştirilebilir.

Kaynak: 1

 

Yukarı