Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

21 Mart 2008 Cuma

Nanoteknoloji Termoelektrik Etkiyi İyileştiriyor

Yıllardır kullanılan bir kaba malzemenin tekrar yapılandırılması sonucu ,termoelektrik soğutucular ve güç üreticilerinin performasında %40'a varan artış gözlendi. Bu yöntem, Boston College ve MIT'deki araştımacılara göre, seri imalat için de uygun. Böylece yöntem endüstriyel soğutma uygulamalarında kullanılabilecek.

MIT profesörü Gang Chen, "Termoelektrik malzemeler ( sıcaklık farkı olduğu zaman elektrik üreten malzemeler) zaten şu an bir çok alanda kullanılıyor, ama bizim bulduğumuz yöntem daha verimli olduğu için performansta ciddi bir artış gözlendi" dedi.

Araştırmacıların iyileştirdiği malzeme bizmut antimon tellürid. 1950'lerden beri çeşitli alanlarda kullanılıyor, uzay araçları için enerji üretiminden, yazın arabaların koltuklarını soğutmaya kadar. Otomobil sektörü yazın ortaya çıkan bu ısıyı elektriğe çevirip, hibrit arabaların pillerini doldurmayı araştırıyor bile.

Şimdi, tüm bu uygulamalar ve daha fazlası, bizmut antimonun 5nm'ye kadar ufalandıktan sonra makro bir yapı oluşuncaya dek birleştirilmesinden dolayı ortaya çıkan %40'lık verimlilik artışı ile mümkün olacak.

Boston College profesörü Zhifeng Ren, "Yöntemimiz çok düşük maliyetli olduğu için, seri imalat için çok münasip" dedi.

Yapılan şey sadece bir malzemeyi nanoparçalara ayırıp, sonra tekrar birleştirmek, bu da nanoteknolojik yöntemler sayesinde yapılıyor.

Soğutmak için, bizmut antimon tellürid çubuğunun bir ucu sıcak kısımda, diğer ucu dışarda duruyor. Malzemenin içinden elektrik akımı geçtiği zaman, ısı içeriden dışarıya taşınıyor ve fanlara ihtiyaç duyulmadan soğutulma yapılıyor.

Aynı şekilde, elektrik akımı uçtan uygulandığı zaman da, ısı enerjisi elektrik enerjisine çevrilmiş oluyor.

Normal bir bizmut antimon tellüridle yukarıdaki işlemi denediğiniz zaman, malzemenin ısıl iletkenliği yüksek olduğu için, çok yüksek miktarda kayıp oluyor. Malzemeyi nanoseviyeden itibaren oluştururken araştırmacılar maddenin ısıl iletkenliğini azaltmışlar, böylece bu yüksek ısı kaybı da önlenmiş.

Kaynak: 1

 

Yukarı