Taşındım! Yeni adresim: http://nanoturkiye.net

4 Mart 2008 Salı

Altın Nanoseviyede Manyetik Oluyor

Georgia Institute of Technology üniversitesindeki fizikçiler altının nanoseviyede manyetik özellik gösterdiğini buldular. Altın nanoparçacıklarına elektrik alan uygulandığında parçacıkların yapısı 3 boyuttan 2 boyutlu (düzlemsel) bir yapıya dönüşüyor. Grup bir başka makalede altın nanotellerin oksidasyon sonucu manyetik özellik kazandıklarını yazdılar. Ayrıca oksitlenmiş altın nanotellerin belli bir uzunluğa kadar iletken metal olduklarını, uzunluk artınca yalıtkan olduklarını buldular. Bu buluş nanoseviyede böyle metal-yalıtkan geçisinin gözlemlendiği ilk örnek. İki buluş da, nanoteknoloji sayesinde maddelerin kimyasal ve fiziksel özelliklerini değiştirebilmemiz için önemli.

Altın nanoseviyede aslında bizim bildiğimiz altından çok daha değişik özelliklere sahip. Mikroseviyede neredeyse hiç bir element ile reaksiyona girmeyen altın, nanoseviyede çok aktif bir metal haline geliyor.

Farklı yerlerden elektrik alanı uygulamakla malzemelerin kimyasal ve fiziksel özelliklerini değiştirebilme (altın da olduğu gibi) başka malzemelerde de denenerek, geliştirilebilir.

Altın nanotel, 6 atomdan fazla uzatılırsa yalıtkan oluyor. Bu da altın nanotelden metal-yalıtkan bir anahtar yapılabilmesi demek.

Kaynak: 1

 

Yukarı